Wat is mindfulness en hoe pas je het toe in jouw leven?

Wat is mindfulness blogpost hoh

Mindfulness is je bewust worden van je gedachten, emoties en gevoelens zonder er attached aan te raken. Sommige mensen claimen dat mindfulness ervoor zorgt dat je stopt met piekeren maar dit is een illusie. Onze geest produceert nu eenmaal piekerende en bezorgde gedachten. Mindfulness is de kunst om deze gedachten te leren erkennen en ermee om te gaan.

Het gaat om volle aandacht en bewustwording van wat zich in jouw geest en lichaam afspeelt. Door het cultiveren van deze bewustwording, kan je jouw gedachten sturen en bepalen hoe jij reageert in een situatie. Zo word je minder reactief maar meer responsief.

Wanneer je mindful leeft, ben je je bewust van de dingen die zich afspelen in het huidige moment. Je geest dwaalt minder vaak af naar het verleden en naar de toekomst. Wie mindful leeft, kan bewuste keuzes maken. Deze keuzes zijn geen opwellingen maar weldoordacht en doorvoeld. Daarnaast oordeel je minder over wat zich aandient. Het gebeurt zoals het gebeurt. Wanneer je opmerkt dat iets jou uit balans brengt, heb je de keuze om het te veranderen. Dit is de verantwoordelijkheid die jij kan nemen.

Mindful leven gaat niet over perfectie, jezelf continu willen blijven verbeteren of het onderste uit de kan halen. Mindful leven gaat over acceptatie van het huidige moment. Het hebben van een open geest, oftewel een beginnersgeest. Deze geest is open voor wat zich aandient, heeft geen verwachtingen en is niet gehecht aan momenten, mensen of dingen.

Hoe pas je dit nou toe in jouw leven?

1. De kunst is om te beginnen met korte meditaties per dag. Al neem je iedere ochtend en avond 5 minuten de tijd, het zullen de meest waardevolle minuten van je dag zijn. Je bent namelijk puur en alleen bezig met het observeren van jezelf.

2. Neem tussen je werkzaamheden door vaker een adempauze. Adem een paar keer diep in en uit en stel jezelf de vraag: ‘Wat voel ik nu in mijn lichaam? Houd ik ergens spanning vast? En hoe zijn mijn gedachten vandaag?’ Op het moment dat je je daar bewust van bent, kan je er iets aan veranderen.

3. Wanneer iets of iemand iets in jou triggert, probeer dan heel dichtbij jezelf te blijven zonder direct te reageren. Wat doet het met jou? Wat triggert het in jou? Probeer door de situatie heen te ademen en het te observeren in plaats van erin mee te gaan. Op die manier maak je het leven een stukje comfortabeler voor jezelf.

Wil je meer leren over mindfulness en hoe je dit direct kunt toepassen in jouw dagelijkse leven? Op zaterdag 11 december organiseert House of Happiness een Yoga & Mindfulness event van 11.00-14.00 uur. Wil je erbij zijn? Koop dan jouw ticket op: https://houseofhappiness.virtua gym.com/webshop&embedded=1 . Zorg er na het kopen van jouw ticket voor, dat jij jezelf inboekt in het event op 11 december in het rooster. Er is ruimte voor een beperkt aantal deelnemers. Wil je meer informatie over het event? Klik dan hier.